divendres, 24 de desembre del 2010

més tradicions

El pessebrisme a Catalunya és una de les tradicions artístiques i populars més arrelades. Els primers dies de gener d'aquest any, gràcies a la invitació d'en Joan i de la Núria, companys i amics de la colla de BojosdelRAW, vaig poder passar un bon matí fotografiant detalls dels pessebres de l'Agrupació Pessebrista de Terrassa i ara us en comparteixo aquesta que crec que, en l'expressió de les figures, reflexa la il·lusió amb que la quitxalla gaudeix d'aquestes festes.
 
El pessebre reprodueix la Fira de Santa Llúcia a la plaça Vella de Terrassa, és obra de Pitu Soler i les figures de Roser Albuixech. Em quedo amb aquest detall de la mainada revisant les parades i corrent amunt i avall  tot gaudint de tot el que hi ha a les parades mentre mares i pares passegen i compren encara que faci fred.

Canon 40D. ISO 100 f:8 1,6s 100mm. Balanç de blancs: manual, tres peus, pantalla reflectora blanca i disparador.

M'agrada reproduir aquests paisatges en miniatura que són fruit de les vivències dels artistes que els construeixen, que necessiten moltes hores de dedicació i que, un cop passades aquestes dates, es desmunten per tornar a començar un nou projecte pel Nadal següent. Molts es creen després de visites a indrets, viatges o llocs propers que inspiren als pessebristes per recrear les escenes amb més o menys fidelitat.

dimecres, 22 de desembre del 2010

Exposició

Aquest cop us presento un divertimento amb una fotografia presa a l'Espai d'Art Casino on exposo amb d'altres artistes calderins fins passat Reis. Jo hi presento 4 fotografies amb la intenció de fer un resum dels motius i tècniques que més m'agrada practicar.



Aquesta la vaig fer durant una deles meves guàrdies on vaig aprofitar per fotografiar totes les obres exposades. El terra d'aquesta sala és semblant a un gran tauler d'escacs que contrasta amb la nuesa de les parets. Una de les dificultats que em vaig trobar en fer aquest enquadrament és que la pauta del terra i la secció on estan penjades les meves obres no estava centrada visualment i, a més, a banda i banda i ha dues portes el que vaig fer és enquadrar el més centrat possible i, amb retoc digital, ajustar la manca de centralisme que en la presa no vaig poder fer. He aprofitat per potenciar el blanc i negre que la decoració crec que demanava i he eliminat les portes. Què us sembla?

Canon 40D. ISO 100 f:8 1,3s 22mm. Balanç de blancs: manual, tres peus, disparador i acabat en editor digital.

diumenge, 19 de desembre del 2010

Tradicions

Entrem en dates on rebem centenars de felicitacions, bons propòsits, apareixen maratons, programes solidaris, anuncis d'ONGs sembla que només sigui possible en aquestes dates i que la resta de l'any ho podem deixar a la caixa de guarniments dins de l'armari. Ara bé, hi ha moltes tradicions que si no les vivim sembla que ens maqui quelcom, una en la que moltes de les persones que conec hi ha intervingut d'una manera o d'altra és la representació dels Pastorets, en el meu cas els escrits per Folch i Torres que de tants participar-hi, veure'ls, acompanyar-hi a la família que crec que ja els podria dir de memòria. En la fotografia, el teatre et dóna moltes possibilitats fotogràfiques com ho és l'escenografia de l'obra que ara aprofito per mostrar-vos.


Canon 300D. ISO 1600 f:4 1/20s 18mm. Balanç de blancs: Automàtic enfoc: manual.

Aquesta escena ja en l'acte final, quan la derrota de l'Avern ja és un fet, representada a prop del públic amb una força dramàtica de l'esforç on tot i la derrota es treuen forces per tornar a lluitar. L'ombra de Satanàs, omnipresent i immensa acompanyada per les figures dels fogainers i en Llucifer recollint les noves ordres n'és la protagonista principal reforçada per la presència del fum i del llum que retalla les figures dels dos protagonistes. Una metàfora de les lluites diàries, dels dimonis que ens atrapen i afecten i que els hem de vèncer a cada moment.

Aprofito per desitjar-vos molta salut, sort i felicitat, que no calgui esperar a aquestes dates per fer-ho saber però que s'assoleixin dia rere dia.