dilluns, 17 de gener del 2011

Fent poble. Gener

Tot i que el paisatge és el meu pal de paller al fer fotografies. També m'agrada fotografiar altres temes com en aquest cas una de les festes més importants de Caldes de Montbui que es remunta a l'època on viure o, millor dit, sobreviure, depenia de si plovia quan i amb la quantitat que tocava, quan l'economia es basava en l'agricultura i la ramaderia. Ara és una festa, quasi crec que podríem dir que és la festa major d'hivern. La festa dels 3 tombs i el ball de plaça que ja es celebra des de  fa més de 130 anys, una de les de més tradició de Catalunya. No entraré a explicar la festa ja que no és el propòsit d'aquesta entrada, però participar de forma activa a la festa o com a mer espectador et proporciona moltes oportunitats fotogràfiques que val la pena aprofitar. Una de les, per a mi, més plàstiques és la ballada del Ball a la plaça de la Font del Lleó per l'Esbart Dansaire calderí amb vestits de gala reproduïts de l'època.


Canon 40D. ISO 800 f:5 1/13s 38mm. Balanç de blancs: automàtic. Enfoc automàtic. Programa d'acció i guardat directament en JPG.

Normalment uso el format RAW però en aquest cas vaig optar per emprar els automatismes de la càmera. El que sí vaig fer va ser controlar els paràmetres bàsics com prendre la mesura de la llum a les llambordes de la plaça i pre-enfocant al mateix terra a l'alçada d'on actuen els dansaires ja que les condicions de llum i de lloc no eren massa idònies ni per uniformitat ni per intensitat i, es clar, estar rodejat de persones que també volien veure la dansa i fer les seves fotografies em feia bellugar moltes vegades.
La velocitat prou lenta a permès capturar el moviment del gir i el vol de les noies i un enquadrament un xic tancat reforça l'embolcall de gent que assisteix a l'esdeveniment popular fent la presa més intimista tot i ser un espai força obert. La personalitat del terra de la plaça amb forta pendent recull la mirada cap el grup que gira, els elements arquitectònics de les cases que envolten l'indret tanquen el conjunt com si d'un decorat es tractés i la llum artificial i freda dels fanals sumada a la llum càlida dels focus fora d'enquadrament, pinten l'escena amb una barreja de colors molt teatrals que queda encara més enfortida amb el públic que assisteix a l'acte.

4 comentaris:

  1. Hola Quim.
    ¡Bienvenido!
    Gracias por la visita y seguir mi blog.
    Un saludo.

    ResponElimina
  2. Hola APU,. Igualmente, gracias por pasarte por aquí y seguir el mío ;)!

    Salut!

    ResponElimina
  3. Hola Quim, tens un blog molt xulo i unes fotografies magnífiques!! Moltes Felicitats! Amb el teu permís em faig seguidor i aniré seguint les teves novetats. Salut!!!

    ResponElimina
  4. Gràcies Joan Ramon. Ens seguim mútuament!

    ResponElimina