dijous, 17 de febrer de 2011

Mirades

Aquest cop no parlaré d'una fotografia sinó d'un llibre on el repte és reproduir el més fidel possible l'obra pictòrica d'en Xavi Mallol exposada a l'Espai d'Art Casino, a més de copsar l'esperit que ha intentat transmetre l'artista pintor mostrant-ho en una publicació. Aquest cop he aplicat els meus coneixements com a dissenyador gràfic en: la maquetació, la tria tipogràfica i el disseny de la presentació i distribució dels textos que el propi artista m'ha facilitat per acompanyar la seva obra.
Les fotografies totes les vaig fer a la pròpia sala d'exposicions mantenint el diafragma en totes les preses d'obra sencera però amb dues velocitats diferents deguts a la il·luminació de la sala que tenia petites diferències en algunes de les parets. També vaig mesurar el balanç de blancs i vaig incorporar una pauta de color en tres tomes per ajudar-me a corregir els color per tal d'acostar-los al màxima a la realitat.


Canon 40D. ISO 100 f:8 0,8s/1s 100mm. Balanç de blancs: manual. Trespeus i disparador.

Canon 40D. ISO 100 f:8 0,8s/1s 38mm. Balanç de blancs: manual. Trespeus i disparador.(en les obres de gran format)

Amb el zoom a 38 mm per poder capturar les obres de gran format i vaig tornar d'objectiu 100 macro per captar les textures de les pinzellades i els moviments de pinzell ja que són un tret característic, crec jo, de l'autor i que mostren l'esperit del treball del color, la matèria i la tècnica damunt de la tela. Aquestes les vaig fer amb el macro quasi tocant la tela però ben perpendicular per no perdre gens de detall degut a la proximitat de l'òptica, triant mostres ben representatives i ja amb la idea d'utilitzar-les com a portada i mostra de la personalitat de l'autor en el llibre.


Canon 40D. ISO 100 f:8 0,8s/1s 100mm. Balanç de blancs: manual. Trespeus i disparador.

El processat mixte entre Aperture i Photoshop, l'ús dels perfils de color, tant a la pantalla com a la creació de l'art final per producció, ha estat acurat, procurant ser fidel als colors i saturacions de l'obra original pensant en la impressió en un procés digital. El format quadrat final del llibre, de 300x300 mm. obra tancada, l'he escollit degut a que les obres principals eren en aquest format però de 1000x1000 mm. i volia poder mantenir aquest aspecte visual, amb les obres quadrades completes i aprofitar el forma obert per incloure les obres apaïsades mantenint les proporcions sense retallar-les, envoltant-les d'un espai blanc com els mateixos marcs que les acompanaven a la paret.
La portada amb un detall de la pinzellada és sòbria i alhora explica molt de l'autor amb el joc de textures i moviment, aquesta sobrietat fa que les reproduccions interiors parlin per elles mateixes, sense artificis, només amb petits textos descriptius que en Xavi em va facilitar per reforçar el que les obres expliquen, textos impresos amb una tipografia senzilla, de pal sec, que dóna tot el protagonisme al contingut del text.

5 comentaris:

 1. Molt bona feina Quim, m'ha agradat molt veure el llibre. A veure si em puc escapar i veure la obra en viu doncs se m'ha fet molt atractiva.

  ResponElimina
 2. Gràcies Joan, celebro que t'agradi. En un parell de dies tindré l'exemplar imprès, ja us ho explicaré!

  ResponElimina
 3. Hola Quim, una edición de lujo, me gusta muchísimo.
  Un beso

  ResponElimina
 4. Se me olvidaba decir, que te reencontré en casa del Sr. Manel (Frikosal)

  ResponElimina
 5. Caramba Ángeles, bién reencontrados y seguidos. He revisado tus blocs y son para degustarlos con calma.
  Gracias por pasar por aquí.

  ResponElimina